Cultuur in Oostende /nieuw boek “VLUCHT UIT HET INFERNO”

Oostendse auteur KATIA VAN CAUWENBERGHE

Uitgeverij het punt

Begin februari verscheen het 5de boek van de Oostendse Katia Van Cauwenberghe “Vlucht uit het inferno” : het ware verhaal een rijke Syrische advocatenfamilie, die door de oorlog alles verloor en via Turkije, Egypte én de beruchte Middellandse Zee in Oostende belandde.  Katia is sinds 2010 leerkracht maatschappelijke oriëntatie (halftijds), een job die ze met veel enthousiasme uitoefent. De Syrische mensen leerde ze via haar werk kennen.  Oorspronkelijk interviewde ze hen voor de regionale krant De Zeewacht, maar het contact was intens en vader-advocaat en zijn oudste dochter wilden graag het volledige verhaal kwijt. 

Het boek werd uitgegeven bij Het Punt uit Dendermonde, die ook op de Antwerpse Boekenbeurs vertegenwoordigd is. Katia signeerde daar reeds tweemaal. 

Een heruitgave van haar derde boek “Wie is die zeeheks ?”, zee- strand- en duinenverhalen voor kinderen, en haar vierde boek “Wat een heksenleven !”, de paranormale ervaringen van haar reisvriendin, werden eveneens door deze uitgeverij gelanceerd.

Haar zesde boek wordt een geïllustreerde bundel met maatschappijkritische gedichten en teksten.

Wie dacht dat daarmee alles over Katia gezegd is… Ze laat ook als natuurgids de kinderen proeven van de schoonheid van fauna en flora.  Als schrijfster en muzikante en geeft ze bijna wekelijks (in betere tijden !) optredens :

Rond het derde boek werkte Katia een educatieve en artistieke heksenvoorstelling uit, een mix van vertelkunst, theater en muziek. Hiermee toert ze in lagere scholen, bibliotheken, culturele en sociale huizen. 

In november 2016 werd een fotomontage van voorbije optredens op Youtube geplaatst : zie www.youtube.com/watch?v=cCv2UsjtVFc .

Ondertussen werd ook een podcast van één van haar heksenverhalen ingesproken door een voice-over actrice en geïllustreerd.

Eind oktober 2019 werd de auteur gefilmd en geïnterviewd door Focus televisie : zie https://www.youtube.com/watch?v=VN080kMAzzQ (na ongeveer 1 minuut).

Ook voor volwassenen creëerde de schrijfster een interactieve auteurslezing, waarbij een reis doorheen haar verschillende boeken gemaakt wordt. 

Naast de talrijke heksenvoorstellingen en auteurslezingen, neemt Katia regelmatig deel aan auteurspodia over het hele land.

In juli en augustus 2020 had de auteur een dagelijks programma “Strandlopers – Op stap met natuurgids Katia Van Cauwenberghe” op Radio Noordzee.

Tenslotte is ze bezieler van het wijkfeest “Kwintebank Rockt the Opex”, dat ze op de Vuurtorenwijk “Opex” in Oostende organiseert, samen met haar buren.

Alle boekvoorstellingen werden een compleet evenement met theaterstukjes, expressie door kinderen of jongeren, interview, live muziek door haar muziekband, hapjes en drank voor de genodigden én ingeleid door de Oostendse burgemeester en/of schepen van cultuur.

Wegens de actuele situatie wordt een 5de boekvoorstelling nog uitgesteld.

Je kan dit 5de boek verkrijgen via de website van uitgeverij Het Punt www.uitgeverijhetpunt.be, via de reguliere boekhandel (op bestelling) of via de auteur zelf als je een gesigneerd exemplaar wenst.

Nog meer informatie (persmap e.d) staat op haar website : www.katiavancauwenberghe.be